Święto Chleba

6XVII ŚWIĘTO CHLEBA W MUZEUM WSI RADOMSKIEJ

 Za nami siedemnasta edycja Święta Chleba. W skansenie pomimo niesprzyjającej aury zjawiły się tłumy radomian. Hasłem przewodnim tegorocznej imprezy było: „Zapamiętaj to przysłowie żytni chleb to Twoje zdrowie”.

Święto Chleba tradycyjnie rozpoczęło się Mszą Świętą za rolników i piekarzy, podczas której homilię wygłosił ksiądz prałat Edward Poniewierski, kanclerz Kurii Radomskiej.

– Święto Chleba to szczególny dzień, w którym chcemy podziękować rolnikom za ich ciężką pracę na roli. W roku bieżącym wyjątkowo zmęczeni, spracowani i pełni niepokoju o swoje zbiory. Dziękujemy piekarzom, szczególnie naszym radomskim, których tradycje zawodowe sięgają często wielu pokoleń. Z całego serca pragniemy im podziękować za pełną wyrzeczeń pracę – powiedziała na wstępie Ilona Jaroszek-Nowak, dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej.

W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele rządu i władz miejskich m.in. prezes Rady Ministrów Ewa Kopacz, prezydent Radomia Radosław Witkowski, wicewojewoda Dariusz Piątek, radni województwa mazowieckiego, Rady Miejskiej, przedstawiciele Izby Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości w Radomiu oraz zrzeszonych Cechów.

Premier Ewa Kopacz zwróciła uwagę na szacunek do chleba, który powinien być wyrażany przez najmłodsze pokolenia. – Chleb jest symbolem dostatku i pomyślności. Ma on również u nas w kraju wyjątkowy szacunek i niech tak zostanie. Niech rodzice i dziadkowie uczą swoje dzieci i swoich wnuków szacunku do chleba – mówiła.

Święto Chleba to także dobra okazja do degustacji różnego rodzaju pieczywa oraz staropolskich potraw. W czasie wydarzenia nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu „Mój przepis na chleb”. Główną rolę w tegorocznej edycji odegrał chleb żytni, który jak zaznaczają radomscy piekarze jest bardzo zdrowy. – Żytni chleb to jest chleb, który jest wykonywany na zakwasie. Zawiera on węglowodany i błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To hasło „Zapamiętaj to przysłowie żytni chleb to Twoje zdrowie” jest po to, abyśmy propagowali zdrowy tryb życia –tłumaczył Jarosław Gajda, radomski piekarz.

Zgromadzeni goście mogli obejrzeć prace polowe wykonywane w skansenie, zabytkowy sprzęt rolniczy, jak również pobawić się w rytm muzyki wykonywanej przez kapele z regionu radomskiego.